perjantai 29. maaliskuuta 2013

Pääsiäispiparit

Näin (ja maistoin) parisen viikkoa sitten yhden paremmanpuoleisen harrastelijaleipurin kauniiksi koristelemia keltaisia tipupipareita. Niistä innostuneena päätin kokeilla samankaltaisella reseptillä itsekin, mutta hiukan pienemmällä taiteellisella kunnianhimolla.

Pipareiden askartelemisessa oli mukavaa pääsiäisen tunnelmaa. Juuri sellaista, jota olin kaivannutkin. Tein taikinan viikko sitten lauantaina ja paistoin piparit sunnuntaina. Käytin vain puolet taikinasta, mutta siitäkin tuli niin reilu määrä (30-40 kpl), että oikeastaan taikinaa olisi voinut kokonaisuudessaankin tehdä vain sen verran. Toinen puolikas taikinasta odottaa seuraavaa leivontakertaa nyt pakastimessa, mikä on tietysti ihan käypä ratkaisu sekin.

Koristelin piparit alkuviikosta. Ne ovat säilyvää sorttia, joten tällainen jaksottaminen onnistuu erinomaisesti ja käy tietysti kuin nenä päähän tilanteeseen, jossa ei ole mahdollista uppoutua pitkäksi aikaa yhteen toimintoon, koska jälkikasvu. Otaksuin kuorruttamisen olevan projektin aikaavievin vaihe, joten tein kuorrutteesta tosi tosi löysää niin, ettei se varmastikaan olisi jähmettynyt ennen aikojaan mittavienkaan viihdytysoheistoimintojen ja punttirutistusten aikana. Erityislöysennykset eivät kuitenkaan olisi olleet tarpeen, sillä herra X vietti koko hela hoidon tutkiskellen (rusina)kaappia. Toisinaan näinkin, jipijee.



Seuraavalla kerralla aion kuitenkin tehdä tuhdimpaa kuorrutetta, sillä kuivuessaan tämä löysempi muodostaa läpikuultavamman ja siten silmääni vähemmän miellyttävän pinnan kuin jäykkä.

Pohjana pipareissa on perinteinen piparkakkutaikina, mutta vaalealla siirapilla ja ilman joulumausteita. Taikinaa voi lisäksi höystää raastetulla sitruunankuorella. Kuorrutteena käytin pikeeriä eli munanvalkuaisen, tomusokerin ja sitruunamehun sekoitusta, johon löytyy hyvä ohje esimerkiksi Kinuskikissalta.

Piparitaikina 

2 dl vaaleaa siirappia
2 dl sokeria
300 g voita
2 munaa
1 dl kermaa
2-3 tl soodaa
11-12 dl vehnäjauhoja
(raastettua sitruunankuorta)

Pinnalle
Keltaisella elintarvikevärillä värjättyä pikeeriä (ks. tasainen, peittävä pinta)
Aurinkoströsseleitä

Kiehauta siirappi, sokeri ja raastettu sitruunankuori. Lisää kuumaan seokseen rasva ja anna sen sulaa välillä sekoittaen. Vatkaa jäähtyneeseen seokseen munat, kerma ja vehnäjauhot, joihin sooda on sekoitettu. Laita taikina jääkaappiin jähmettymään esim. yön yli.

Kauli taikina ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä. Ota taikinasta haluamillasi muoteilla piparkakkuja pellille leivinpaperin päälle. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 6-8 min paksuudesta riippuen.

Kuorruta jäähtyneet piparit pikeerillä, ja ripottele päälle strösseleitä ennen kuin pikeeri ehtii kuivua.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti